Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

1000 koní v plameňoch: V Poľsku zhorel elektromobil za 240 000 eur!

V Poľsku zhorel luxusný elektromobil za 240 000 eur! Auto s cenovkou viac ako 200 000 eur utrpelo pri požiari "zranenia nezlúčiteľné so životom." Ako vyzerá 1000 koní v plameňoch?

rufus v Video sekcia
22.04.2024
Diskusia:
Sledujte nás na:
Zdroj: Facebook Artur Kepen

Video: Požiar...

Video sekcia

V požiari elektromobilu Lucid Air sa vyžívajú médiá z celého sveta. Ako horí auto s akceleráciou z 0 na 100 km/h za len 2,9 sekundy?  

V požiari elektromobilu Lucid Air sa vyžívajú médiá z celého sveta. Ako horí auto s akceleráciou z 0 na 100 km/h za len 2,9 sekundy?  Zdroj: lucidmotors.com/Media

Ďalší požiar drahého elektromobilu

V požiari elektromobilu Lucid Air sa vyžívajú médiá z celého sveta. Pri požiari utrpelo auto s cenovkou viac ako 200 000 eur "zranenia nezlúčiteľné so životom." Takmer tragická nehoda bola našťastie zvládnutá vďaka zásahu hasičov. Požiar bol napriek veľkosti plameňov rýchlo uhasený. Hasiči sa najprv sústredili na eliminovanie plameňov, ktoré boli najväčším rizikom. Následne sa snažili schladiť batérie vozidla, aby sa opäť nerozšíril oheň. Automobil začal horieť celkom dvakrát. "Zdalo sa, že je to už za nami, ale niekoľko hodín po udalosti hasiči stále bojovali s plameňom, ktorý sa znovu objavil v ťažnom akumulátore vozidla:" vyjadril sa zasahujúci hasič pre médiá. 

Luxusný elektromobil za 240 000 eur zhorel do tla

V polskej metropole Varšava skončila životná púť ďalšieho luxusného elektromobilu. Informácie o ďalšom požiari drahého elektormobilu sa začali šíriť internetom len pár dní dozadu. Požiar sa stal u našich susedov v Poľsku 19. apríla. Tento luxusný sedan za viac ako milión złotých, v prepočte približne za 240 000 eur, zhorel do tla za pár minút. Nešlo pritom o samovznietenie. Stalo sa tak po náraze do stĺpu na križovatke ulíc Madalinskiego a Niepodległości na Mokotove. Lucid Air v špeciálnej limitovanej edícii Dream Edition R skončilo svoj život v plameňoch. 

Požiar vzácneho exemplára Lucid Air v Poľsku. Zdroj: Komenda Miejska PSP m.st. Warszawy, x-com, TikTok / Shutterstock

Ako sa to stalo? 

Podľa vyšetrovateľov sa vodič vozidla Lucid Air Dream Edition R pokúšal vyhnúť zrážke s iným vozidlom, ktoré si vynútilo prednosť. Muž skončil s autom na stĺpe. Okamžite po náraze začalo horieť Prevmávka v okolí miesta nehody bola prerušená - zastavený bol pohyb autobusov na linkách 138, 168, 174 a 200. Na mieste udalosti pracovali 4 hasičské jednotky, miestna ZRM (Záchranná a zdravotná služba) a polícia. 

Jediný exemplár v Poľsku

Vozidlo Lucid Air Dream Edition R, ktoré spôsobilo tento požiar, bolo v súkromnom vlastníctve majetného poľského občana. Tento automobil bol jediným svojho druhu v Poľsku. Fakt, že ide o vzácny exemplár, potvrdí aj cena. Ceny tejto verzie Edition R dnes štartujú na úrovni približne 200 000 eur. Momentálna cena Lucid Air Dream Edition R v cenníku v Holandsku začína na sume 222 000 eur.

Vzácny elektrický Lucid Air v plameňoch.Zdroj: lucidmotors.com/Media

1000 koní v plameňoch: V Poľsku zhorel elektromobil za 240 000 eur!

Cena vzácneho Lucid Dream Edition R

Pri podrobnejšom preklepnutí prípadu a histórie vozidla sa však dalo zistiť nasledovné. Pri uvedení auta na trh bola cena v Európe stanovená na 240 000 eur. V skutočnosti však tento konkrétny model nemusel stáť pri kúpe toľko peňazí. Aj keď ide o Lucid Air Dream Edition R, tento exemplár pochádza zo Spojených štátov a bol teda lacnejší. Poznámka od redaktorov: zmienka o cene 1 000 000 zlotých je skreslená. Tieto zmienky v médiách o tom, koľko stojí Lucid Air Dream Edition R, nie sú potvrdené. Cena "jeden milión zlotých“ nezohľadňuje fakt, že ide o automobil dovezený zo Spojených štátov. 

Vzácny elektrický Lucid Air v plameňochZdroj: lucidmotors.com/Media

Ako horí auto s akceleráciou z 0 na 100 km/h za len 2,9 sekundy? 

Napriek tomu, toto nie je žiaden štandardný model. Jedná sa o ojedinelú špecifikáciu, akú považoval za splnený sen nielen samotný majiteľ. Auto je poháňané 2 elektromotormi s kombinovaným výkonom takmer 1000 koní a viac ako 1300 Nm krútiaceho momentu. Výsledkom je čas zrýchlenia z 0 na 100 km/h za len 2,9 sekundy, pričom maximálna rýchlosť je 270 km/h. Auto je vybavené lítio-iónovou batériou s kapacitou 120 kWh, ktorá poskytuje takmer 700 kilometrov v rámci cyklu WLTP.

Bezpečnosť a starostlivosti pri používaní elektrických vozidiel

Tento incident spečatil osud drahého elekromobilu. Pripomína nám dôležitosť bezpečnosti a starostlivosti pri používaní elektrických vozidiel, ako aj potrebu neustáleho zdokonaľovania technológií, aby sa minimalizovali riziká požiarov. Závažné bezpečnostné riziká sú stále otázkou dohadov. Odborníci varujú, že ešte nie je možné prepočítať, či sú skutočne nebezpečnejšie ako štandardné druhy pohonu. Aký je Váš názor a ktoré argumenty rozhodne poukazujú na zvýšené riziká z hľadiska bezpečnosti elektromobilov? 

Zdroj: motoryzacja.interia.pl, Facebook Artur Kepen, lucidmotors.combusinessinsider.com.pl/

Požiar Lucid Air za 240 000 eur v Poľsku

Video: Požiar elektromobilu za 240 000 eur

Video: Požiar elektromobilu za 240 000 eur

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Peugeot 2008 facelift: Nabíjanie raz za týždeň, cena 19 900 €Výnimočný. Taký je nový Peugeot. Dizajn, ktorý zaujme. Pohon, ktorý nesklame. Komfort,...16. Apríl, 2024
027-dverová Fabia: Rarita na Google mapách v SRKuriózne autá sú často príjemným spestrením výstav a veľtrhov. Z času na čas sa nejaký...18. Apríl, 2024
03Najdrahšie SUV na predaj v SRAutomobilky sa predbiehajú v ponúkaní bezkonkurenčných parametrov a extravagantného...20. Apríl, 2024